Guardonats Premis Abacus
La vetllada d'ahir al vespre va resoldre els qui i perquès que enguany el jurat dels Premis Abacus 2010 ha decidit distingir dins dels àmbits de l'Educació, la Cultura i el Cooperativisme.


Escola La Bressola
Escola La Bressola
Premi Abacus Educació
La Bressola

La Bressola, la primera escola catalana moderna de la Catalunya Nord, ha estat la guanyadora del Premi Abacus Educació 2010, en reconeixement a la seva tasca de recuperació del català com a llengua social en el territori. La Bressola ha mantingut viu al llarg de més de 30 anys un projecte educatiu basat en un sistema pedagògic i d’immersió lingüística modèlic. I és en aquest ensenyament immersiu en català que el director general de La Bressola, Joan Pere Le Bhian, vol posar èmfasi. “Crec que la immersió lingüística continua sent uns dels reptes pendents a Catalunya en la mesura que a molts patis d’escola el català encara no és la llengua amb què juguen els infants”, explica Le Bhian.

Plataforma per la Llengua
Plataforma per la Llengua
Premi Abacus Cultura
Plataforma per la Llengua

Per la seva tasca de promoció del català com a eina de cohesió social en els diferents territoris de parla catalana. Així reconeix el Premi Abacus Cultura d’enguany la trajectòria de la Plataforma per la Llengua, entitat que ja aplega prop de 4.000 persones i més de 20 entitats. Daniel Mundet, coordinador de l’entitat, descriu els reptes prioritaris que avui afronta la plataforma i l’empenta que els dóna un guardó com el rebut. “L’un, continuar treballant en l’acollida lingüística i fer que el català sigui una llengua de cohesió i la porta d’entrada a la societat. L’altre, analitzar la situació derivada de la sentència del Tribunal Constitucional vers l’Estatut de Catalunya i definir l’estratègia a seguir per tal que el català estigui present en tots aquells àmbits on ara no hi és”.

c1
c1
Premi Abacus Cooperativisme
Enriqueta Muntané

Enriqueta Muntané, pagesa i secretària de la Cooperativa Serveis Agraris Priorat i patrona de la Fundació Roca i Galès, ha estat la destinatària del Premi Abacus Cooperativisme. El jurat premia així una trajectòria de referència en la lluita per la visualització del treball femení en el món laboral agrari i la contribució d’una gran activista sindical. Enriqueta Muntané destaca “la rellevància que en el seu dia va tenir l’accés de les dones a les escoles de capacitació agrària”, alhora que emfatitza la influència de l’àmbit familiar i els canvis de mentalitat que pares, avis, fills i companys han experimentat al llarg dels anys, tot entenent que les tasques del món agrari no són d’exclusivitat masculina.